+36 30 737 51 94 info@novaflotta.hu

Előnyök és hátrányok

Az elektromos autók világszerte egyre népszerűbbek. Lehet őket szeretni vagy utálni, de figyelmen kívül hagyni semmi képen sem. Számuk folyamatosan nő és egyre több cég veszi fontolóra az elektromos autók integrálását a meglévő benzines és dízel flottáikba. Ebben a blog bejegyzésben megvizsgáljuk az elektromos autók alkalmazásának előnyeit és hátrányait, hogy ezzel is segítsünk a döntéshozatalban.

Fontos megjegyezni, hogy most csak a teljes mértékben elektromos autókról beszélünk, nem a hibridekről vagy bármilyen más kombinált meghajtású gépjárművekről.

Előnyök

Környezetbarát működés

Az elektromos autók kevesebb károsanyag-kibocsátást eredményeznek. „Tisztában vagyok vele, hogy ez a kijeletés heves viták tárgya. Vajon mennyire igaz, ha az elektromos autók teljes életciklusát vesszük alapul, sok mindentől függ” – mondja a Nova Flottakezelés ügyvezetője, Varga Zsolt. Elmondása szerint a környezetbarát életpálya nagyban javítható az alábbiak segítségével:

♦ a gyártástechnológia és a felhasznált anyagok

◊ A gyártás során modernebb, környezetbarátabb akkumulátorokat használva (például a nehézfémek sokkal kevesebb alkalmazásával vagy teljes elhagyásukkal).

◊  Újrahasznosított alapanyagok nagyobb arányban történő felhasználása.

♦  az üzemeltetés módja

◊ Itt elsősorban, mint legnagyobb tételre az „üzemanyagra” kell gondolni, azaz, hogy az áramot milyen forrásból tudjuk beszerezni. Mert nagyon nem mindegy, hogy például a cég irodájának tetején lévő napelemek segítségével töltjük fel az elektromos autókat vagy pl. az áramhálózatból vesszük az áramot, ahol az energiamix egy része szénerőművekben előállított áram. Hogy csak az egyik legrosszabb forgatókönyvet említsük.

♦  újrahasznosítás

◊  Életciklusuk végén az elektromos autók különböző részeinek minél nagyobb arányú újrahasznosítását alkalmazva.

„Ne felejtsük el, hogy a gyártók egyre jobban törekednek a nulla emisszió elérésére, még akkor is,  ha ez most még gyerekcipőben is jár. A fent leírtak alapján én hiszek benne, hogy kihasználva a gyors technológiai fejlődést, rövid idő alatt el tudunk jutni oda, hogy az elektromos autók valóban, klasszisokkal környezetbarátabb megoldások legyenek, mint belsőégésű motoros társaik” – fejezi be gondolatmenetét Zsolt.

Összeségében alapvetésként kijelenthetjük, hogy az elektromos autók kevesebb károsanyag-kibocsátást eredményeznek. Ez nemcsak a cégek környezetvédelmi céljainak felel meg, hanem javíthatja imázsukat is. Többek között ezért is látunk egyre több céges elektromos autót felmatricázva, büszkén mutatva, hogy törekednek a jó úton járni és jó példát mutatni.

Csökkenő üzemeltetési költségek

Elektromos autók esetén az üzemanyagköltségek jelentősen alacsonyabbak a belsőégésű motoros társaikéhoz képest. Ez persze megint általánosítás, de alapból igaz, csak sok mindentől függ a mértéke.

Ezen felül az elektromos autók karbantartási költségei is kisebbek, mivel kevesebb kopó/mozgó alkatrész van bennük, lényegesen egyszerűbb a működésük. Nem kell olajat cserélni a motorban, se a váltóban, mert ezek nincsenek az autóban. De nem kell aggódnunk, se a kuplung, se a turbó miatt, mert ezekkel sem rendelkezik egy elektromos autó.

Adókedvezmények és támogatások

Számos országban kormányzati támogatások és adókedvezmények érhetők el az elektromos autók vásárlásához, ami pénzügyi előnyökkel járhat a cégek számára.

Magyarországon például a következők:
♦  Gépjárműadó (teljesítményadó) mentesség
♦  Átírási illetékmentesség
♦  Cégautó adómentesség
♦  Regisztrációs adómentesség
♦Állami és EU-s beszerzés támogatások. Léteznek vissza nem térítendő támogatások, kamatmentes vagy kamattámogatott formában elérhető támogatások is. Érdemes utána olvasni, hogy mikor, melyik elérhető és ezen pályázatokhoz tervezni a beszerzéseket.

Elektromos jármű technológia fejlődése

Az elektromos autók technológiai fejlődése, mint például a növekvő hatótávolság és a gyorsabb töltési lehetőségek egyre jobban megfelelnek a céges igényeknek.

Telephelyi töltés

Az elektromos autók egyik nagy előnye, hogy nem csak töltőállomásokon tankolhatóak fel. Egy jól kiépített töltési rendszerrel a cégek telephelyein feltölthetőek az elektromos autók, így helyben rendelkezésre állnak és nő a mobilitásuk is.

Hátrányok:

Kezdeti beruházási költségek

Az elektromos autók beszerzési költségei általában jóval magasabbak, mint a hagyományos belsőégésű motorral szerelt társaiké vagy a hibrid járműveké. Ez jelentős kezdeti beruházást igényelhet a cégeknél.

Az elektromos autókat gyártó cégek esetében az látszik, hogy az árképzésüknél a legerősebb szempont, hogy nem tudnak annyit gyártani, mint amennyire kereslet lenne, így jelenleg a kereslet hajtja fel és határozza meg az árakat. „Véleményem szerint a gyártás előbb-utóbb utoléri az igényeket, folyamatosan épülnek újabb és újabb gyárak, így idővel racionalizálódhatnak az árak” – teszi hozzá Zsolt.

Töltési Infrastruktúra

Az elektromos autók töltéséhez szükséges infrastruktúra még mindig korlátozott bizonyos területeken. Egy dízel vagy benzines autó esetében a legtermészetesebb dolognak vesszük, hogy pár kilométereként biztos találunk egy benzinkutat. Az elektromos töltőállomások is ugyan így el fognak terjedni, de ez egy hosszú folyamat, aminek még csak az elején vagyunk. Ez kihívást jelenthet a cégek számára.

Hatótávolság aggodalmak

Bár az elektromos autók hatótávolsága folyamatosan javul, ez még mindig aggodalomra adhat okot a cégen belül. A céges flottákban dízel és benzines autók hatótávolságaihoz vannak szokva a használók. Ezen szemlélet megváltoztatható széleskörű tájékoztatásokkal és képzésekkel.

Flotta integrációs kihívások

Az elektromos autók integrálása meglévő céges flottába logisztikai és üzemeltetési kihívásokat jelenthet, például a töltési idők és az útvonaltervezés tekintetében. Újragondolt üzemeltetés szükséges az elektromos autók alkalmazásához, hogy a némileg eltérő működésük miatt maximálisan kiaknázhatóak legyenek a képességeik.

Összegzés:

Az elektromos autók integrálása a céges flottákba számos előnnyel járhat, beleértve a környezeti előnyöket és az üzemeltetési költségek csökkenését. Ugyanakkor fontos figyelembe venni a kezdeti magasabb költségeket, az infrastrukturális korlátokat és a hatótávolság kérdéseit. Minden cégnek egyedi igényei vannak és fontos, hogy alaposan mérlegeljük ezeket a tényezőket a döntési folyamat során. Az elektromos autók ismeretével és alapos tervezéssel, számos felsorolt hátrány kiküszöbölhető vagy áthidalható. Megfelelő elektromos autókat kell választani a megfelelő feladatra, megtervezve, kiépítve hozzá a cégen belül szükséges infrastruktúrát és üzemeltetési szabályozásokat.

Az elektromos autókba való befektetés nemcsak pénzügyi és környezeti előnyöket hozhat, hanem hosszútávon hozzájárulhat a cég fenntarthatósági céljainak eléréséhez is.

Amennyiben segítségre van szükséged az ideális céges autó kiválasztásban, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot és szakértő kollégáink örömmel segíteni fognak!

Foglalj időpontot ingyenes igényfelmérő konzultációra!